ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΑ ΠΑΓΩΤΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ !

Νέα,

Το παγωτό είναι η απόλαυση του καλοκαιριού, δεν υπάρχει καλοκαίρι χωρίς παγωτό. Το παγωτό, όπως το ξέρουμε σήμερα έχει υπάρξει για τουλάχιστον 300 χρόνια, αν και ρίζες του μάλλον πάνε πολύ πιο πίσω στο χρόνο. Στον 5ο π.Χ, αιώνα οι αρχαίοι Αθηναίοι έτρωγαν χιόνι αναμεμιγμένο με μέλι και φρούτα που πουλιόταν στην αγορά των Αθηνών. Ο πατέρας της ιατρικής, ο Ιπποκράτης, ενθάρρυνε τους αρχαίους Έλληνες ασθενείς του να τρώνε… παγωτό.

Το λευκό παγωμένο γλυκό μετατρέπεται σε επιδόρπιο της καρδιάς στα μέσα του 18ου αι.

Αυτή η καταναλωτική συνήθεια, που προσφέρει το απολαυστικότερο μυρμήγκιασμα στον ουρανίσκο φτάνει στην Ελλάδα μόλις τη δεκαετία του ΄30. Πηγές αναφέρουν ότι οι εν Αθήναις αριστοκράτες γεύθηκαν για πρώτη φορά την παγωμένη λιχουδιά το 1835.

Ο ερχομός των προσφύγων της Μικράς Ασίας στην Ελλάδα δίνει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην παρασκευή παγωτού. Μικρά παρασκευαστήρια ξεφυτρώνουν στις μεγάλες πόλεις και στους δρόμους κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτοι παγωτατζήδες με τα τροχήλατα παγο-ψυγεία. Οι Μικρασιάτες ζαχαροπλάστες φέρνουν την τέχνη τους και απογειώνουν την παγωμένη λιχουδιά, συστήνοντας στην Ελλάδα τον «ντοντουρμά». Στην πραγματικότητα, dondurma αποκαλείται στα τουρκικά το παγωτό. Δεκαετίες αργότερα, οι παρασκευαστές, εμπνεόμενοι από την υφή και τη γεύση του ντοντουρμά, θα παρουσιάσουν στην αγορά το παγωτό καϊμάκι.

Στα τέλη πια του 20ου αι. το παγωτό είναι προϊόν για όλα τα βαλάντια, και προσφέρεται σε πάμπολλες μορφές και γεύσεις. Δικαίως λοιπόν ένα γλύκισμα με τέτοια ιστορία αποτελεί τη ναυαρχίδα στο παγκόσμιο τραπέζι και απολαμβάνει το προνόμιο να αγαπιέται και να καταναλώνεται με πάθος.

 

Εμείς για μια ακόμη χρονιά σας προσφέρουμε 30 διαφορετικές απολαυστικές και ραφινάτες γεύσεις, για να γευτείτε το premium μυρμίγκιασμα στον ουρανίσκο που προσφέρουν τα παγωτά ΙΩΑΝΝΟΥ.

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ !!!